Hvorfor aftenstjerner?

Aftenstjerner er til ære for og til minde om de spædbørn, der er blevet mistet under graviditeten, fødslen eller kort efter. Navnet er inspireret af sangen ’Nu er Jord og Himmel stille’ af Thomas Kjellerup.

Køb bogen

Da jeg mistede

I sommeren 2020 så min mand og jeg frem til at gå på sommerferie – glade og forventningsfulde. Denne sommer ville blive helt særlig, da vi ventede vores første barn. Et par dage inden vores ferie begyndte havde vi bestilt en kønsscanning, som en lille overraskelse til vores familie og os selv. Jeg glemmer aldrig, hvordan tiden stod stille, da radiologen pludselig sagde: ”Jeg har noget at fortælle jer. Det er alvorligt, det er meget alvorligt.”

 

11 dage efter denne scanning fødte jeg vores smukke lille søn. Hans øjne var allerede lukkede og slukket da han blev født – himlen havde fået en ekstra aftenstjerne.

 

Vi forlod sygehuset dagen efter fødslen. Tomhændede, psykisk og fysisk nedslidte. Misundelsen over de forældre, der forlod sygehuset med sunde og raske børn gjorde fysisk ondt i hjertet og sorgen var tung. Læs mere..

Vi var fra starten enige om, at vi ville kalde vores søn for en aftenstjerne, inspireret af Thomas Kjellerups sang ’Nu er Jord og Himmel stille’. Sangen havde en særlig betydning under graviditeten, som en godnat sang og seks dage efter fødslen spillede vi den til begravelsen.

 

Begravelsen foregik i den kirke, vi et år tidligere var blevet gift i. Det var en forfærdelig men smuk dag. Jeg mindes at gå bag min mand og indvendigt skrige: ”Jeg er blevet mor, men jeg har intet barn” igen og igen. Samtidig med den psykiske smerte, så rev efterveerne stadig i min krop, som om min krop også var i sorg.

 

Midt i sorgen opstod behovet for at kunne nedskrive tanker, minder og følelser. Og sådan startede projektet om Barnets Bog, til forældre der har mistet under graviditeten, fødslen eller umiddelbart efter.

Tanker om bogen

Da min mand og jeg mistede vores søn halvvejs igennem graviditeten, manglede jeg et redskab til at bearbejde min sorg.

 

Det føltes vigtigt for mig, at skrive og give plads til minderne – og jeg oplevede, at det gav mig ro i en kaotisk tid. Jeg en ’Barnets Bog’, som hjalp mig med at mindes graviditeten – men jeg endte med at rive halvdelen af siderne ud og i stedet skabe mine egne sider i bogen, der hvor historien om mit barn tog en uventet drejning.

 

Jeg manglede blandt andet sider til at beskrive afskeden, hvad han fik med i kisten og hvad vi skrev i vores afskedsbrev til ham.

 

Min version af Barnets Bog indeholder præcis dét, jeg selv manglede i min egen sorg – og jeg glæder mig over, at jeg nu kan få lov at give det redskab videre til andre i samme situation.

 

Stine Rathcke

– Founder af Aftenstjerner

Aftenstjerner er nævnt i: