19. oktober 2021

Barnets Bog – et redskab i sorgen

Skrevet af Aftenstjerner

Da jeg mistede min søn halvvejs gennem graviditeten, manglede jeg hjælp og inspiration til både at ære hans minde, men også til at bearbejde og give plads til sorgen. Derfor udviklede jeg min egen version af Barnets Bog, som blev en måde for mig at arbejde med min sorg – og nu går en drøm i opfyldelse, når bogen 3. december 2021 bliver udgivet og gjort tilgængelig for andre forældre, der mister.

Jeg vil her prøve at fortælle dig lidt mere om indholdet i bogen, og hvilke tanker der ligger bag.

 

En hjemmestrikket løsning

Midt i min egen sorg fandt jeg ro i at skrive mine tanker og følelser ned. Først sad jeg med en tom notesblok og jeg anede ikke, hvor jeg skulle starte. Derfor købte jeg en ‘Barnets Bog’, som hjalp mig med at mindes nogen af de gode ting fra graviditeten – men jeg endte med at rive halvdelen af siderne ud og købte i stedet fint papir og klistermærker, og begyndte at skabe mine egne sider i bogen, der hvor historien om mit barn tog en uventet drejning.

Jeg manglede sider til at beskrive afskeden, hvad han fik med i kisten, og hvad vi havde skrevet i vores afskedsbrev til ham. Jeg havde også brug for mere plads til eks. at nedskrive min oplevelse af tiden op til selve fødslen, hvor vi blev bombarderet med informationer.

Efterfølgende har jeg ikke kunnet slippe idéen om, at videreudvikle på min bog, og gøre den tilgængelig for andre i samme situation. Og sådan opstod idéen til Aftenstjerner – Barnets Bog til forældre der mister under eller efter graviditeten.

 

Plads til den individuelle historie

Den nye bog ligner en helt almindelig Barnets Bog, og de første sider handler om de samme ting som så mange andre bøger; hvem er din familie, hvordan opdagede vi graviditeten og hvordan delte vi nyheden med resten af verden.

Alle forløb er jo vidt forskellige, og derfor har det været vigtigt for mig, at bogen skal kunne tilpasses lige præcis den situation som den enkelte familie befinder sig i – det har vi bl.a. gjort ved at udforme bogen som et ringbind og ved at sikre at man kan bytte rundt på siderne i bogen, eller fjerne dem, uden at man forstyrrer resten af bogen.

Nogle af de ting, jeg har gjort plads til i bogen, er bl.a.:

  • da vi opdagede at noget var galt
  • beskeder og informationer fra sygehuset
  • tanker og oplevelser om fødslen
  • afskeden med barnet
  • svar fra obduktion
  • … og mange andre ting

 

Bogen stopper ikke ved afskeden

Bogen kunne jo godt stoppe ved afskeden, men lige som de klassiske “Barnets Bog”, så har jeg valgt også at give plads til at skrive tanker og følelser ned på særlige mærkedage op til flere år efter tabet. Når man mister et spædbarn, så vil man altid have i baghovedet, hvor gammelt barnet ville have været, og derfor gav det mening for mig også at give plads til dén del i Barnets Bog.

 

Jeg håber bogen kan starte nye samtaler

Udover at give plads til sorgen for den enkelte familie, så håber jeg på at vi også kan rokke lidt ved det tabu der er omkring graviditetstab og spædbarnsdød.

Jeg drømmer om, at det bliver mere normalt at snakke om graviditets- og spædbarnstab og bogen kan måske være en måde at starte samtalen på – både om det smukke og om sorgen.

Bogen var lige præcis dét, jeg selv manglede i min egen sorg – og jeg glæder mig rigtig meget over, at jeg nu kan få lov at give det redskab videre til andre i samme situation. Det betyder så meget.

Tak fordi du læser med!

 

/ Stine

Gå tilbage